Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka savanová

16. 10. 2010


Savanová kočka je jedno z nejnovějších kočičích plemen, které jsou v současnosti šlechtěny malým počtem šlechtitelů na celém světě. Počet koček je nízký a poptávka  je vysoká.
Savanová kočka je výsledkem zkřížení afrického servala a kočky domácí. Při šlechtěni se využívají různá plemena kočky domácí – krátkosrsté, např. Orientální krátkosrstá, egyptská, serengetská a bengálská. I když není obtížné dosáhnout reprodukce mezi servaly, většinou je velmi obtížné dosáhnout zkřížení mezi servalem a domácí kočkou. První zdokumentované zkřížení afrického servala s domácí kočkou, bylo v roce 1980 šlechtitelkou Judy Frank v americké Pensylvánii.
Koťata vzniklá prvním zkřížením (a následující generace) servala a kočky domácí, nebo servala a savanové kočky se nazývají savanové kočky domácí. Cílem křížení je vytvořit unikátní kočku domácí, která má fyzické znaky podobné servalovi a povahu

kočky domácí. Savanové kočky jsou známé pro svojí přátelskou povahu, jsou hravé a zvědavé. Momentálně jsou to největší kříženci, kteří v současnosti existují. Jejich jméno bylo převzato z afrických travnatých ploch, které jsou domovem servala a také podle prvního a jediného kotěte vyšlechtěného Judy Frank v roce 1980 (Savana).

inf1.jpg
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie


Mail list



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 18444
Měsíc: 376
Den: 11